سايت مپ چيست؟ [3 روش ساده ساخت Sitemap]
سايت مپ يك فايل متني با فرمت xml است. اين فايل متني برگه اي از سايت است كه به روند بازديد سايت از طرف موتور هاي جستجو كمك ميكند. هدف اصلي از ساخت سايت مپ، بهبود بازديد و ايندكس صفحات سايت توسط ربات هاي موتور جستجو (crawler) است. در اين مقاله به صورت جامع در مورد ماهيت سايت مپ يا نقشه سايت، اطلاعاتي را دريافت ميكنيد.
همينطور در ادامه و در مقاله آموزش ساخت سايت مپ، با ساخت دستي نقشه سايت، ساخت اتوماتيك آن (در وردپرس و جوملا و ديگر csm ها) و ابزار هاي لازم آشنا ميشويد. علاوه بر آن ميتوانيد با ابزار هاي معرفي شده در مقاله مذكور، از معتبر بودن سايت مپِ وب سايت خود اطمينان حاصل كنيد.
سايت مپ چيست؟
sitemap چيست؟ سايت مپ در سال 2005 ميلادي و توسط گوگل به سئو كاران و برنامه نويسان وب معرفي شد. اين فايل ليستي از تمامي صفحات و url هاي سايت است. ربات هاي موتور جستجو براي اينكه بتوانند قسمت هاي مختلف سايت شما را بهتر شناسايي كنند، به اين فايل رجوع ميكنند و از لينك هاي موجود در آن، براي ايندكس (فهرست بندي) صفحات سايت استفاده ميكنند. علاوه بر اين ربات ها جزئيات بيشتري را نيز در مورد صفحات مختلف سايت شما از نقشه سايت متوجه ميشوند. مواردي چون:
- اهميت هر صفحه
- ارتباط صفحات با يكديگر
- توضيحات متا صفحات
- بروز رساني هاي جديد
- و…
همانطور كه گفته شد پسوند و فرمت فايل سايت مپ، xml است اما اين فايل با پسوند ديگري هم مورد استفاده قرار ميگيرد. برخي از سايت هاي بزرگ مانند فروشگاه هاي اينترنتي، براي اينكه بتوانند قسمت هاي مختلف سايت خود را بهتر به مخاطبان معرفي كنند، از نقشه سايت با پسوند html استفاده ميكنند. كاربران ميتوانند در اين فايل به دور از ظاهر گرافيكي و احتمالا گيج كننده سايت، به قسمت مورد نظر خود دست پيدا كنند.
نقشه سايت من كجاست؟ مشاهده نمونه نقشه سايتبه طور پيش فرض نقشه تمامي سايت ها پس از ساخته شدن به دست افزونه هاي خودكاري مثل yoast seo در اين آدرس قرار ميگيرد:
example.com/sitemap.xml
در مثال بالا كافي است تا به جاي example، نام دامنه سايت مورد نظر خود را قرار دهيد. به عنوان مثال، براي مشاهده نمونه سايت مپ ميتوانيد به لينك پايين رجوع كنيد:
https://farin.academy/sitemap.xml
در اين آدرس ميتوانيد نمونه يك سايت مپ ساخته شده به صورت خودكار را مشاهده كنيد. گاها ممكن است وبمستران علاقه اي نداشته باشند كه سايت مپ سايتشان در اين آدرس پيش فرض قرار بگيرد. در اين زمان بايد پس از ساخت، آن را در يك آدرس جديد قرار داده و در نهايت آن را به گوگل معرفي كنند (توضيحات بيشتر در مورد معرفي سايت مپ به گوگل، در مقاله ساخت سايت مپ موجود است)
تأثير نقشه سايت در سئو !! آيا نبود سايت مپ به سئو سايت ضربه ميزند؟برخي از افراد زماني كه در مورد سايت مپ مطالعه ميكنند و متوجه ميشوند كه تا به حال آن را براي سايت خود فعال نكرده اند، با نگراني تصور ميكنند كه اين موضوع ميتواند باعث شود تا آنها مورد جريمه گوگل قرار گيرند. به هيچ عنوان نگران نباشيد. نبود سايت مپ در سايت باعث ايجاد جريمه از طرف گوگل و ديگر موتور هاي جستجو نميشود اما مطمئنا وجود آن در سايت باعث كمك به خزنده هاي موتور جستجو و در نهايت بهبود سئو سايت ميشود.
اما اين فايل متني چطور به بهبود سئو سايت كمك ميكند؟
يكي از موارد مهم بهينه سازي سايت، انتشار مقاله و پست در زمان بندي منظم است. به طور كلي گوگل سايت هايي كه دائما مقالات مفيدي منتشر ميكنند را دوست دارد و به آنها اعتبار بالايي ميدهد. حال تصور كنيد شما به صورت منظم در سايت خود به انتشار محتوا مشغول ايد و انتظار داريد اعتبار گفته شده را از گوگل دريافت كنيد.
اما اگر ربات هاي گوگل نتوانند به خوبي مقالات شما را شناسايي و ايندكس كنند، عملا تمامي زحمات شما به باد ميرود، حتي گاها ممكن است عدم وجود نقشه سايت باعث شود تا يك يا چند صفحه شما توسط گوگل فهرست بندي نشود. همينطور وجود آن باعث ميشود تا تغييراتي كه در قسمت هاي مختلف سايت خود ايجاد ميكنيد، سريعتر به گوگل اطلاع داده شود.
استفاده از سايت مپ يك فعاليت غير ضروري است اما اگر از آن دسته افرادي هستيد كه براي بهبود seo سايت خود هر فعاليتي را انجام ميدهيد، به شدت ساخت و معرفي نقشه سايت را پيشنهاد ميكنيم. اگر سايت شما در يكي از شرايط پايين قرار دارد، پيشنهاد ميشود تا بدون در نظر گرفتن هيچ شرطي، براي ساخت و ثبت نقشه سايت خود اقدام كنيد:
- به تازگي سايت خود را راه اندازي كرده و هنوز فرصت مناسبي براي ايجاد لينك داخلي و لينك خارجي پيدا نكرده ايد.
- سايت شما از صفحات دسته بندي (category) و تگ (tag) استفاده ميكند و لينك هاي داخلي كمي به آنها وجود دارد. (گاها صفحات آرشيو با سرعت كمي ايندكس ميشوند)
- url هاي سايت شما به صورت دايناميك است.
- سايت بزرگي داريد كه تعداد صفحات آن به شدت زياد است.
- ساختار لينك سازي داخلي سايتتان از حالت مناسبي برخوردار نيست و صفحات بدون لينك زيادي داريد.
- صفحاتي داريد كه به دليل به كار رفتن كد هاي ajax، flash و غيره در آن، به سختي توسط موتور هاي جستجو ايندكس ميشوند.
- ميخواهيد اهميت يك يا چندي از صفحات سايت خود را نسبت به ديگر صفحه ها افزايش دهيد.
- دائما محتواهاي خود را به روز رساني ميكنيد و ميخواهيد هر بار سريعا گوگل از اين بروز رساني ها مطلع شود.
سايت مپ ها از نظر فرمت، به چند دسته تقسيم ميشوند. از جمله:
- سايت مپ XML
- سايت مپ HTML
- سايت مپ TXT
- سايت RSS
بهترين فرمت براي استفاده در جهت بهبود سئو و ايندكس سايت، فرمت XML است (توصيه شده توسط گوگل). علاوه بر اين، سايت مپ ها از نظر محتوا نيز به انواع مختلفي تقسيم ميشوند:
- سايت مپ صفحات سايت (پيش فرض)
- سايت مپ ويدئو
- سايت مپ تصاوير
- سايت مپ خبري
- و…
به طور كلي، سايت مپ XML همان سايت مپ پيش فرض است كه اغلب سايت ها از آن استفاده ميكنند. اما گاها برخي از سايت ها براي ايندكس بهتر مطالب خود، براي ويدئو و تصاوير سايت خود هم نقشه جداگانه اي را ثبت ميكنند. سايت مپ تصاوير و سايت مپ ويدئو هم با فرمت XML در سايت ثبت ميشود. استفاده از اين دو مزاياي زيادي دارد از جمله:
- ايندكس بهتر محتواي تصويري سايت.
- افزايش احتمال قرار گرفتن محتواي تصويري در GOOGLE IMAGE و GOOGLE VIDEO و جذب بيشتر مخاطب.
- احتمال قرار گرفتن ريچ اسنيپِت (RICH SNIPPET) براي ويديو ها (اطلاعات بيشتر در مورد ويديو هاي سايت در صفحات جستجو گوگل، به همراه ستاره هاي امتياز دهي)
سايت مپ خبر نوعي ديگر از نقشه سايت است كه اغلب توسط سايت هاي خبري استفاده ميگيرد. اين سايت ها با استفاده از اين نوع نقشه، سرعت ايندكس سايت خود را تا حد قابل ملاحظه اي افزايش ميدهند. گوگل توصيه كرده كه سايت ها براي محتواي خبري خود سايت مپ جداگانه اي را به ثبت رسانده تا سرعت ايندكس اين بخش از سايت خود را افزايش دهند.
ساخت سايت مپبراي ساخت نقشه سايت راه هاي زيادي در مقابل شما وجود دارد. در ادامه رايج ترين اين راه ها را به شما آموزش ميدهم و شما هم با توجه به شرايط و نوع سيستم مديريت محتواي سايت تان، بهترين آن را انتخاب كنيد. البته اگر به يك راهنماي دقيق و جامع در مورد ساخت نقشه سايت نياز داريد حتما مقاله آن را در وبلاگ فرين آكادمي بخوانيد.
1. ساخت سايت مپ براي وردپرسبا توجه به اينكه اغلب مخاطبان اين مقاله عزيزاني هستند كه سايت وردپرسي دارند، اجازه بدهيد ابتدا در مورد ساخت نقشه سايت در وردپرس صحبت كنم. خب، بهترين راه براي ساخت سايت مپ وردپرسي استفاده از افزونه هاي مخصوصي است كه براي اين كار در اختيار شما قرار گرفته. اما چه افزونه هايي؟
- Google XML Sitemaps
- yoast seo
- rank math
افزونه اول يك افزونه رايگان است كه براي سايت هاي وردپرسي جهت ساخت نقشه سايت ايجاد شده. اما خب اگر يكي از افزونه هاي سئو يوآست يا رنك مث را روي وب سايت تان نصب كرده ايد، نيازي به نصب افزونه اول نداريد.
اگر هم نظر من را بخواهيد، افزونه رايگان و البته قدرتمند رنك مث را روي وب سايت تان نصب كنيد، به اين ترتيب بعد از نصب، خود رنك مث به شكل خودكار براي سايتتان نقشه سايت را ساخته و در اين آدرس جايگذاري ميكند:
https://farin.academy/sitemap.xml
در آدرس بالا كافي است به جاي farin.academy آدرس وب سايت خودتان را قرار بدهيد. اين دقيقا جايي است كه نقشه سايت شما توسط افزونه رنك مث ساخته شده و قرار گرفته.
2. ساخت سايت مپ با ابزارهاي آنلايناگر سايت تان سيستم مديريت محتواي اختصاصي دارد و به طور خودكار هم هيچ افزونه اي براي ساخت سايت مپ در آن تعبيه نشده، كمي كارتان ساخته شده و بايد به سراغ راهكار بعدي برويد.
يكي از راه هاي ساخت سايت مپ، استفاده از ابزارهاي آنلاين است. ابزار هايي مثل xml-sitemaps در سطح وب وجود دارند كه صرفا با دريافت آدرس سايت شما، در كوتاه ترين زمان نقشه سايت آن را براي شما ميسازند. اصلا چطور با آنها كار كنيم؟
خب ابتدا وارد وب سايت xml-sitemaps بشويد. اين سايت يك ابزار رايگان ساخت نقشه سايت است. بعد از اينكه آدرس وب سايت خودتان را در اين سايت وارد كنيد، ابزار يك نقشه سايت شامل آدرس تمامي صفحات براي تان ميسازد. بعد هم اجازه ميدهد آن را دانلود كنيد. بعد از اين بايد فايلي كه به شما داده شده را در يكي از صفحات سايت تان بارگذاري و ترجيحا يك آدرس مثل اين url براي صفحه انتخاب كنيد:
https://farin.academy/sitemap.xml
دقت كنيد، با توجه به اينكه در اين روش عملا شما سايت مپ را از يك ابزار ديگر برميداريد، بايد بعد از اينكه يك صفحه جديد به سايت تان اضافه كرديد، دوباره بايد به سراغ همين ابزار برويد، نقشه سايت جديدي ساخته و آن را در همان آدرس قبلي بارگذاري كنيد. چراكه در غير اينصورت آدرس صفحات جديدتان در نقشه سايت قرار نخواهد گرفت.
3. ساخت sitemap براي سايت هاي جوملايي و دروپالبا اينكه سال هاست وردپرس سهم بازار سيستم هاي مديريت محتواي جوملا و دروپال را كاهش داده، هنوز هم تعداد زيادي سايت جوملايي و دروپالي در سطح وب فارسي وجود دارد. اگر شما هم صاحب يكي از اين سايت ها هستيد و ميخواهيد براي آن sitemap بسازيد، همراه من باشيد:
ببينيد علاوه بر استفاده از ابزار آنلاين xml-sitemaps، در سايت هاي جوملايي شما ميتوانيد از افزونه هاي مخصوص استفاده كنيد. اين افزونه ها دقيقا مشابه افزونه هاي وردپرسي روي سايت شما نصب ميشوند و به طور خودكار نقشه سايت را براي تان ميسازند. به اين ترتيب بدون نياز به زحمت اضافه صاحب نقشه سايت خودكاري ميشويد كه خودش هم بروزرساني شده و نياز نيست صفحات جديد را به آن اضافه كنيد.
براي سايت هاي جوملايي از افزونه jsitemap استفاده كنيد. اگر هم سايت تان را با دروپال ساخته ايد، xml-sitemap را از سايت رسمي drupal دانلود و روي سايت تان نصب كنيد.
بعد از ساخت سايت مپ بايد چكار كنيم؟فرقي نميكند كه با كدام يكي از روش هاي گفته شده بالا سايت مپ را ساخته باشيد، در هر حال ما هدف مان از ساخت اين فايل بهبود سئو بود و با توجه به اين موضوع، بايد به سراغ قدم بعدي يعني معرفي نقشه سايت به گوگل برويم. اما چطور؟
خب همانطور كه بالاتر هم گفتم، بعد از ساخت نقشه سايت شما آدرس آن را داريد كه اغلب هم اين آدرس به اين شكل است:
example.com/sitemap.xml
بعد از اين وارد سرچ كنسول سايت تان شويد. اگر تا الان سايت تان را به اين ابزار متصل نكرده ايد حتما از طريق مقاله آموزش اتصال سايت به سرچ كنسول، اين كار را انجام بدهيد.
بعد از اين، به سراغ گزينه sitemaps برويد. در اين صفحه كه تصويرش را پايين مشاهده ميكنيد، اگر قبلا سايت مپي را به گوگل معرفي كرده باشيد، سرچ كنسول آن را به شما نمايش ميدهد. در غير اينصورت در كادري كه علامت زده شده، چيزي مشاهده نميكنيد. در اين حالت كافي است در كادر خالي ابتداي صفحه آدرس صفحه سايت مپ را وارد كنيد و دكمه submit را بزنيد. به اين ترتيب سايت مپ به گوگل معرفي شده و از اين به بعد خزنده هاي موتور جستجو براي بررسي سايت، ابتدا به صفحه نقشه وارد ميشوند. تمام شد!
نكات مهم در مورد سايت مپ
گوگل قوانيني را براي ساخت سايت مپ وضع كرده است. اغلب اين قوانين در صورت استفاده از ابزار هاي ساخت سايت مپ حفظ ميشوند اما گاها برخي از وبمستران كه به صورت دستي نقشه سايت خود را ميسازند، از اين قوانين غافل شده و تمامي زحمات خود را به باد ميدهند. در ادامه در مورد اين قوانين و بايد ها و نبايد ها توضيحاتي ارائه ميشود:
- حجم هر سايت مپ با قرار گرفتن آدرس هاي جديد در آن افزايش پيدا ميكند، طبق قوانين حجم سايت مپ نبايد بيشتر از 50 مگابايت باشد و همينطور نبايد در آن بيشتر از 50 هزار آدرس اينترنتي قرار بگيرد (راهكار در ادامه گفته ميشود)
- تمامي آدرس هاي موجود در سايت مپ بايد با قوائد يكسان و واحدي باشند. به طور مثال نبايد قسمتي از آدرس ها با WWW و قسمتي از آنها بدون اين پروتكل ثبت شوند.
- قرار دادن سايت مپ كل سايت در SUBDOMAIN ميتواند باعث ايجاد مشكلاتي مثل خوانده نشدن آن توسط گوگل شود (sitemap.farin.academy/)
- لينك هاي موجود در نقشه سايت بايد با كمترين ضريب خطا باشند (كمتر از 1 درصد) اين يعني وجود لينك هاي شكسته و 404 ميتواند باعث بي اعتبار شدن نقشه سايت شما شود.
همانطور كه گفته شد، نميتوان در يك سايت مپ، بيش از 50 هزار URL را اضافه كرد و در صورتي كه حجم فايل و يا تعداد آدرس هاي آن از مقدار گفته شده تجاوز كند، سايت مپ از نظر گوگل بي اعتبار شناخته ميشود. راهكار اين مشكل، استفاده از فايل ايندكس نقشه سايت است. هر لينك موجود در اين فايل، آدرس يك سايت مپ است. با استفاده از اين فايل ميتوانيد سايت مپ هاي ديگري را ساخته و همگي را در كنار هم قرار دهيد تا گوگل آدرس هاي موجود در آنها را ايندكس كند.
نكته: گاها ممكن است حجم سايت مپ شما از 50 مگابايت بيشتر شود اما تعداد آدرس هاي موجود در آن هنوز به 50 هزار نرسيده باشد. در اين حالت ميتوانيد با استفاده از G-ZIP حجم فايل خود را كاهش دهيد.
در اين مقاله به طور كامل به مبحث بسيار مهم سايت مپ چيست (sitemap چيست) پرداختيم و اهميت سايت مپ در سئو سايت را توضيح داديم. همينطور سعي شد تا به تمامي سؤالات موجود در ذهن شما عزيزان پاسخ داده شود. اما اگر هنوز هم سؤالي در اين مورد براي شما وجود دارد، ميتوانيد در قسمت كامنت ها آن را منتشر كرده و تا كمتر از 24 ساعت جواب كارشناسانه سؤال خود را دريافت كنيد. با آرزوي موفقيت.
منبع: فرين آكادمي
برچسب: ،
ادامه مطلب